dimarts, 18 de desembre del 2007

L’Oncle Buscall ha portat el tió a dues escoles de Vic, L'Estel i la Sínia.


L’Oncle Buscall, el mestre tioner, acompanyat dels seus amics, la Bastona (la vara que l’ajuda a despenjar els tions dels arbres), l’Heura i en Colgafocs (el tió que sempre
va amb ell), han anat a visitar les dues escoles.
Ha voltat per les classes i ha saludat a tots els nens i nenes. Després ha explicat la història del tió que els deixava, com l’han de cuidar, què li han de donar per menjar i com i quan s’ha de fer cagar. Finalment, acompanyat amb la seva guitarra ha cantat la cançó de l’Oncle Buscall i la del tió. Els nens i les nenes, molt contents, han cantat aquestes i altres cançons. Finalment els ha repartit un conte que explica la seva història. El mestre tioner ha quedat molt content i satisfet i espera, que l’any que ve, pugui portar, personalment, els tions a les altres escoles de Vic.


Qui és l’Oncle Buscall:
El mestre tioner té molts cosins i cosines que el truquen durant tot l’any quan veuen que algunes branques dels arbres es desperten. Llavors, l’Oncle Buscall amb la Bastona, l’Heura i en Colgafocs els van a despenjar i els porten a la cova on viuen, al cim de Sant Sebastià. Allà, tots els tions, s’esperen tot l’any dormint. Quan falten poques setmanes perquè sigui la nit de Nadal, tots els tions es desperten de gana. Llavors l’Oncle Buscall els agafa i els porta a totes les cases i escoles perquè els nens i nenes els hi donin menjar i escalfor. Quan estan ben tips, calents i arriba la nit de Nadal, és l’hora de fer cagar el tió. Mentre els nens i les nenes canten i piquen el tió, aquest va fent cagar les joguines, roba, colors ..., fins que surt una ceba, que vol dir que ja no li queda res més a la panxa.

L’Associació Per la Cultura Popular:
L’Associació Per la Cultura Popular, s’ha creat per donar a conèixer i fer que no es perdin les tradicions de la cultura catalana. Aquesta és la primera de les activitats que hem portat a terme. L’Oncle Buscall ha visitat als alumnes d’Infantil i del primer cicle de primària de dues escoles de Vic, la Sínia i L’Estel.
La valoració d’aquesta iniciativa ha estat molt positiva i ha tingut molt bona acollida a les escoles, tant per part dels/les mestres com pel què fa als alumnes.
Aquest any, per començar, hem anat a veure dues escoles significatives a la ciutat. De cara l’any que ve, s’ampliaran les escoles per visitar.

1 comentari:

Bloc d'en Marc Riera ha dit...

Hola! Sóc en Marc Riera de l'Agència Catalana de Notícies. He vist el bloc i estaria interessat en contactar amb vosaltres per fer una noticieta de la vostre entitat. Us podeu posar en contacte amb mi al mail mriera@acn.cat? Moltes gràcies!